Litere şi Comunicare la Emanuel

martie 29, 2007

Despre un prieten „normal”…

Filed under: Uncategorized — perichoresisemanuel @ 6:29 pm

 

Cristi a fost la Oradea! A lăsat o impresie atît de bună printre studenţii de la Universitatea Emanuel din Oradea pentru că nu s-a comportat ca marea stea a culturii, ca un fel de “Michal Jackson al culturii româneşti”, ca doctorul de Sorbona, ca profesorul infatuat care nu se poate apleca spre amărîtul de student, ca cercetătorul preocupat numai de textele lui vechi şi în limbi moarte, ca ştiutul care pare să fi înghiţit o mătură.

cb-la-ueo.jpg

A fost natural, a fost, cum îi place să spună “normal”!

Conferinţa despre Iuda, între excesul damnării şi moda reabilitării a fost o adevărată monografie. A pornit de la onomastică şi etimologii, apoi a călătorit prin Evanghelii, a trecut prin literatura patristică, apoi a făcut un pas în lateral spre mitologie, a revenit la Iuda ca personaj, dar cu referire la imagerie pentru a încheia aşezîndu-l pe Iuda acolo unde îi este locul, nu este diavolul, dar nici nu îl putem recupera pentru că aşa este moda.

Seara, în data de 27, la Universitatea din Oradea, a avut loc o lansare de volum LXX. S-a vorbit despre felul în care pot fi aşezaţi în acelaşi loc mai mulţi români: dacă lucrează la ceva, nu dacă dialoghează. Cum pot fi aşezaţi împreună mai mulţi creştini români? Nu dacă ţin sinoade ecumenice, numai dacă sunt persecutaţi.

cristi-intre.jpg

În data de 28 a mai susţinut o conferinţa în Aula Magna a Universităţii din Oradea despre Maria Magdalena, îndepărtînd-o de Dan Brown.

“Păcatul împotriva Duhului”, despre Iuda, despre Codul lui DaVinci… acesta este modul în care Cristi, cu textele greceşti ale Evangheliei într-o mînă, cu textele latineşti şi eline ale părinţilor în cealaltă mînă, luptă pentru apărarea adevărului Evangheliei, acum cînd ţine postul Paştelui cu încăpăţînare şi generozitate în acelaşi timp.

Pentru unii a fost o mîncare greu de digerat. Să ne fie de bine!

La plecare: “Nu ştiu de ce mă simt aşa de bine cu voi, baptiştii! Poate pentru că sunteţi normali… .?”

Mi-a plăcut şi am spus… “Ce bine ar fi să fim normali!”. Am vrut să îl întreb ce înseamnă totuşi “normal”. Mi-a scăpat. Poate că … data viitoare.

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un comentariu

Blog la WordPress.com.